De installatie van Eibach veren

In Tuning by PeterLeave a Comment

Denk je erover om een set Eibach veren te gaan installeren? Goede keuze want Eibach staat voor kwaliteit en performance. Of je de installatie zelf doet of niet moet vooral afhangen van hoeveel ervaring je hebt (of iemand met ervaring die je erbij kan helpen) en of je de juiste tools ter beschikking hebt. Vergeet niet dat het gebruik van veercompressoren niet zonder risico is dus doe het alleen als je weet waar je mee bezig bent. Dat gezegd zijnde kan je hieronder het verslag lezen van een tuningfan die zelf de veren geïnstalleerd heeft en het resultaat met ons wou delen.

Een setje veren van merk eibach

Weten wat je wilt

Vooraleer je veren te kopen moet je natuurlijk beslissen hoeveel je je auto eigenlijk wilt verlagen. Afhankelijk daarvan kan je de keuze maken maar verwacht niet dat je perfect zal kunnen uitrekenen hoeveel lager de body van je wagen juist gaat komen. Zowel in de standaardveren van autofabrikanten als in de Eibach modellen zitten namelijk kleine afwijkingen van de opgegeven maten.

Eens de veren geïnstalleerd zijn is de enige aanpassing aan de ophanging die nog moet gebeuren het corrigeren van de voortrein. Er zijn geen andere aanpassingen aan de ophanging mogelijk met het model dat ik gekozen heb, de Cruze. Het doel van deze aanpassing moet altijd zijn dat je stuurwiel volledig recht staat op een vlak wegdek.

Rolweerstand

Als je dit juist doet dan zal je minder rolweerstand hebben waardoor de banden minder weerstand bieden en je zuiniger gaat rijden. Bovendien zullen je banden minder slijten en de velgen minder belast worden. Ook zal je auto sneller reageren op stuurcorrecties.

Eén nadeel is wel dat het de stabiliteit in rechte stukken baan een beetje kan verminderen. Zo kan het zijn dat je bij hevige wind bijvoorbeeld meer stuurcorrecties moet gaan maken omdat de voorkant van de wagen de neiging heeft te gaan trekken. Eens je hieraan gewend raakt merk je daar eigenlijk nog weinig van vind ik persoonlijk. Het is enkel de voorkant die hier last van heeft, de achtertrein kan je immers niet aanpassen. De voorophanging lager maken wil ook zeggen een opmerkelijke toename in negatieve ronding de body. Dit kan zorgen voor banden die ongelijkmatig slijten.

Rijcomfort

Het moge duidelijk zijn, het rijcomfort gaat er behoorlijk op achteruit met onze verlaagde ophanging. Dat heeft niks te maken met de kwaliteit van de Eibach veren, dat is gewoon een gevolg van het inkorten van de veren. Integendeel zelfs, als je deze aanpassing zou doen met een set minder kwalitatieve veren dan gaat je rijcomfort helemaal de dieperik in. Geloof dus nooit mensen die claimen dat ze ondanks een verlaging van de ophanging niet hebben moeten inboeten op rijcomfort. Dit kan enkel als je op perfect vlakke wegen rijdt en dat is zelfs op ons degelijke wegennet niet altijd het geval natuurlijk.

PeterDe installatie van Eibach veren

Leave a Comment